Leven met epilepsie bij de hond20 January 2016
WAT TE DOEN

Wat moet ik doen als mijn hond een aanval heeft?  

Als u merkt dat uw hond een aanval krijgt, of al een aanval heeft, dan is het vooral belangrijk dat u rustig blijft. Nuttige zaken om te onthouden zijn:

1. Zorg ervoor dat uw hond geen verwondingen oploopt

Indien mogelijk, verwijder alle objecten waar de hond tegenaan kan botsen (bijv. koffietafels) of in verstrikt kan raken (bijv. kabels of draad). Als uw hond zich boven aan de trap bevindt, zorg ervoor dat het dier niet naar beneden kan rollen. PROBEER NIET de kop van uw hond vast te houden of de tong uit de mond te trekken. Honden slikken hun tong niet in, maar kunnen u wel door ongecontroleerde bewegingen per ongeluk bijten.

2. Verwijder 'stimulerende prikkels'

Het is belangrijk dat uw hond bij een aanval zo min mogelijk wordt blootgesteld aan prikkels. Probeer het licht in de ruimte waarin de hond zich bevindt te dimmen, sluit de gordijnen, zet radio of televisie uit en probeer zo min mogelijk te praten en zeker niet te schreeuwen. Ook is het verstandig om jonge kinderen niet in de buurt van uw hond te laten.

3. Bepaal de tijdsduur van de aanval

Hoewel over het algemeen een epileptische aanval enkele minuten duurt, lijkt het voor een toeschouwer gevoelsmatig veel langer te duren. Daarom is het belangrijk om de tijdsduur van een aanval op te nemen. Dit helpt u en en uw dierenarts beter te bepalen of er spoedeisende hulp nodig is om zo’n aanval met medicatie te stoppen. Zie ‘praktische hulpmiddelen’ voor meer informatie.

Als uw hond een aanval heeft van meer dan 5 minuten of wanneer hij/zij meerdere aanvallen per dag krijgt, neem dan direct contact op met uw dierenarts.

4. Maak een video-opname van uw hond tijdens een aanval

Het kan heel nuttig zijn om een video-opname te maken van uw hond op het moment dat hij/zij een aanval krijgt. Dit kan u doen met een smartphone of een videocamera. Epileptische aanvallen bij honden variëren in type, mate van lichamelijke activiteit en tijdsduur. Een video-opname kan uw dierenarts helpen alle informatie te krijgen die hij/zij nodig heeft om uw hond te helpen. Voor meer informatie zie ‘praktische hulpmiddelen’.

5. Blijf bij uw hond

Na de aanval kan uw hond een bepaalde periode gedesoriënteerd zijn. Het is verstandig om na een aanval bij uw hond te blijven en alle objecten waaraan de hond zich kan verwonden te verwijderen. Laat hem/haar ook niet de trap af gaan totdat zijn/haar coördinatie volledig is teruggekeerd.

6. Houd een epilepsiedagboek bij

Het is nuttig om de aanvallen nauwkeurig bij te houden en te beschrijven. Zo is het voor uw dierenarts eenvoudiger om een patroon in de aanvallen te ontdekken, een behandeling te kiezen of advies uit te brengen. Het kan de dierenarts ook helpen bij het beoordelen of de behandeling goed is aangeslagen en of er een juist advies is afgegeven. Voor meer informatie zie ‘praktische hulpmiddelen’.

Onthoud

Het is belangrijk om te weten dat uw hond gedurende de aanval de ogen open houdt, ondanks het feit dat hij/zij bewusteloos is en zelf niets in de gaten heeft. Hoewel een aanval een akelig zicht kan zijn, heeft uw hond geen pijn.