Leven met epilepsie bij de hond20 January 2016
VEEL GESTELDE
VRAGEN

Heeft u een vraag over epilepsie bij de hond? Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over de aandoening.

V: Wat is een epileptische aanval?

Een epileptische aanval wordt veroorzaakt door overmatige elektrische activiteit in de hersenen. Deze verhoogde elektrische activiteit kan zich uiten in verschillende verschijnselen, variërend van eenzijdig trillen van de lip, tot zeer ernstige verschijnselen waarbij de hond omvalt en heftige krampachtige bewegingen maakt. Een aanval kan een paar seconden duren, maar ook minuten of zelfs uren. Naarmate een aanval langer duurt, hoe ernstiger het is en des te belangrijker het wordt om contact op te nemen met uw dierenarts.

Q: Wat zijn de verschijnselen bij een hond die een aanval gaat krijgen?

U kunt de volgende verschijnselen waarnemen:

  • De hond maakt abnormale bewegingen zoals onrustig heen en weer lopen of de lippen aflikken
  • Veranderingen van verschillende lichaamsfuncties zoals kwijlen, plassen of braken
  • De hond kan wat angstiger zijn. Dit kan zich uiten in het vragen van uw aandacht, janken, blaffen, zichzelf terugtrekken of zelfs verstoppen

Wanneer u meer vertrouwd raakt met epilepsie en het patroon wat uw hond daarbij laat zien, zal u vaker vroegtijdig al subtiele veranderingen in gedrag herkennen. Dit stelt u in staat om een epileptische aanval bij uw hond te voorspellen.

V: Waarom heeft mijn hond een epileptische aanval gehad?

Als uw hond eenmalig een aanval heeft gehad, betekent dat niet automatisch dat uw hond epilepsie heeft. Epilepsie betekent simpelweg 'herhaalde aanvallen'. Als gevolg van verschillende oorzaken kunnen epileptische aanvallen in iedere hond eenmalig voorkomen. Wanneer de aanvallen worden veroorzaakt door overmatige elektrische activiteit in de hersenen en na bepaalde tijd terugkeren, wordt de aandoening epilepsie genoemd. Als u voor de eerste keer een aanval bij uw hond ziet, neem dan contact op met uw dierenarts.

V: Is epilepsie te genezen?

Epilepsie is een aandoening waar de hond levenslang aan vastzit. Uw hond is niet te ‘genezen’. Toch is het zodanig te behandelen dat u samen met uw hond nog een lang en gelukkig leven kunt leiden.

V: Kan ik epileptische aanvallen voorkomen?

Ondanks het feit dat honden niet van epilepsie kunnen genezen, kunnen de dieren wel behandeld worden zodat een lang en vrolijk leven mogelijk is. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die langdurig kunnen worden toegediend. Deze zullen niet volledig kunnen voorkomen dat de hond aanvallen krijgt, maar ze kunnen het aantal aanvallen wel verminderen.

Het effect van de behandeling verschilt van geval tot geval. Het is daarom belangrijk om hier met uw dierenarts over te praten.

V: Kan mijn hond epilepsie ontgroeien?

De kans dat uw hond epilepsie ontgroeit is zeer klein. Honden met primaire epilepsie hebben meestal hun eerste aanval tussen het eerste en vijfde levensjaar. Epilepsie is geen aandoening die te genezen is of een aandoening die vanzelf over gaat als de hond ouder wordt. Epilepsie kan wel onder controle worden gehouden. Vraag uw dierenarts om advies over hoe u uw hond het beste kan helpen.

V: Hoe reageren andere honden op een hond met epilepsie?

Honden met primaire epilepsie zijn in alle opzichten verder gezond. Mensen en andere honden zullen een hond met primaire epilepsie niet herkennen als ze hem zien op straat of met hem spelen in het park. Daarom zullen andere honden normaal reageren. Wanneer u denkt dat uw hond op het punt staat een aanval te krijgen, of zich in één van de 3 fases van een aanval bevindt, is het te adviseren om andere dieren en kinderen uit de buurt te houden.

V: Kunnen honden met epilepsie nog steeds buiten spelen en rennen?

Het verbaast u misschien dat het meest voorkomende moment waarop een hond een epileptische aanval krijgt, het moment is waarop hij/zij ontspannen en rustig is, soms zelfs wanneer hij/zij slaapt. Hoewel de aanvallen op ieder moment kunnen optreden, is het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt wanneer de hond opgewonden of lichamelijk zeer actief is. Dus als uw hond epilepsie heeft, hoeft dit niet te betekenen dat hij/zij geen lang en vrolijk leven kan leiden.

V: Kan ik mijn hond nog ontwormen/ontvlooien/vaccineren?

Ja. Er is geen reden waarom uw epileptische hond zijn/haar normale, preventieve gezondheidsbehandelingen niet kan ontvangen.

Sommige medicijnen kunnen reageren op epileptische geneesmiddelen, maar dat betreffen geen vaccinaties, ontwormingsmiddelen of vlooienproducten. Als uw hond onder behandeling is voor epilepsie en hij/zij heeft een andere medicatie nodig, dan is het aan te raden dit bij uw dierenarts na te vragen. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.

V: Wanneer moet ik de dierenarts waarschuwen?

Waarschuw uw dierenarts wanneer:

  • Uw hond zijn/haar eerste aanval doormaakt
  • Uw hond een aanval heeft die langer dan 5 minuten duurt
  • Uw hond meerdere aanvallen achter elkaar in een korte periode doormaakt
  • U zich ernstige zorgen maakt

Neem contact op met uw dierenarts voor een normale afspraak wanneer:

  • Het tijd is voor een controle met betrekking tot epilepsie
  • U zich zorgen maakt over het feit dat de aanvallen erger worden, u zich zorgen maakt over het effect van de behandeling of wanneer u vragen heeft over hoe u het met de epilepsie om kunt gaan

NUTTIGE LINKS

Als uw vraag hier niet beantwoord wordt, of als u meer informatie zoekt, neem dan contact op met uw dierenarts, of kijk op de 'nuttige links pagina'.