Leven met epilepsie bij de hond20 January 2016
MEER OVER
DE AANVALLEN

WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN ALS MIJN HOND EEN AANVAL GAAT KRIJGEN?

Het verbaast u misschien dat het meest voorkomende moment waarop een hond een epileptische aanval krijgt, het moment is wanneer hij ontspannen en rustig is, soms zelfs wanneer hij slaapt. Hoewel de aanvallen op ieder moment kunnen optreden, is het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt wanneer de hond opgewonden is of lichamelijk zeer actief.

Veel hondenbezitters zien een aanval bij hun hond aankomen. Dit omdat in fase 1 van een epileptische aanval het gedrag van de hond verandert. Honden kunnen angstiger zijn, abnormaal bewegen (onrustig heen en weer lopen of de lippen aflikken) en ze kunnen kwijlen, plassen of braken. Voor meer informatie zie 'klinische verschijnselen'.

KAN IK EEN EPILEPTISCHE AANVAL VOORKOMEN?

Epilepsie is niet te genezen, maar wel in veel gevallen te behandelen en onder controle te krijgen. Er zijn medicijnen beschikbaar die langdurig moeten worden toegediend om zo het aantal aanvallen dat de hond krijgt te kunnen verminderen.

De behandeling verschilt van dier tot dier, dus is het raadzaam om altijd uw dierenarts te raadplegen.

WAT GEBEURT ER MET MIJN HOND TIJDENS EEN AANVAL?

Epileptische aanvallen kunnen zich op verschillende manieren uiten, variërend van eenzijdig trillen van de lip tot zeer ernstige verschijnselen waarbij de hond omvalt en heftige krampachtige bewegingen maakt. Een aanval kan enkele seconden tot een uur duren. Hoe langer de aanval duurt, hoe ernstiger het is en hoe belangrijker het is om uw dierenarts te raadplegen. Voor meer informatie zie ‘Wat moet ik doen als mijn hond een aanval krijgt’.

Over het algemeen begint de aanval met het verstijven van de spieren. De hond kan daarbij met gestrekte poten, de kop naar achteren gestrekt, omvallen en krampachtige trappelende of fietsende bewegingen maken. Soms lijkt het zelfs of de hond al liggend wil rennen. Spiertrillingen, het laten lopen van de ontlasting, kwijlen of braken is in deze fase vaak te zien. Honden kunnen ook blaffende of jankende geluiden maken en sneller en duidelijker ademhalen. Ook is een donker gekleurde tong nog wel eens waar te nemen.

Hoewel een epileptische aanval een angstaanjagend gezicht is, zijn ze meestal van korte duur. Meestal minder dan 2 minuten. Het maken van een video-opname en/of het bijhouden van wat u ziet in een epilepsiedagboek kan u helpen bij het bepalen wanneer u een dierenarts moet bellen. Voor meer informatie zie ‘Praktische hulpmiddelen'.

Is een aanval schadelijk voor de gezondheid van mijn hond?

Tijdens een aanval

Tijdens een aanval is uw hond bewusteloos en is zich niet bewust van de bewegingen die hij maakt. Sommige honden maken geluid zoals blaffen of janken en laten de ontlasting lopen. Uw hond heeft geen pijn tijdens een epileptische aanval.


Herstel na de aanval

Na een aanval zal uw hond mogelijk volledig herstellen, toch wordt desoriëntatie en verminderde coördinatie vaak gezien. Uw hond kan tegen allerlei objecten aan botsen of zelfs van de trap af vallen als normaal staan nog niet mogelijk is. Houd uw hond daarom weg bij de trap en scherpe voorwerpen. Voor meer informatie zie 'Wat moet ik doen als mijn hond een aanval heeft'.

Herhaalde aanvallen in een korte periode

Als uw hond een aanval heeft die langer dan 5 minuten duurt of meerder aanvallen per dag heeft, neem dan direct contact op met uw dierenarts. 

Oplopen van verwondingen tijdens een aanval

Het komt zelden voor dat een hond zichzelf verwondt tijdens een epileptische aanval. Als dat wel gebeurt, dan betreft het vaak kleine verwondingen die ontstaan doordat de hond met zijn/haar hoofd tegen bijvoorbeeld de tafelpoot slaat of op de tong bijt. Uw hond zal tijdens een aanval de tong niet inslikken, dus kom NOOIT met uw hand in de buurt van de bek van uw hond. Als u zich zorgen maakt over de situatie waarin de hond zich verkeert, neem dan contact op met uw dierenarts.

Aanvallen van meer dan 5 minuten

Aanvallen die lang duren, zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur. Dit kan schade toebrengen aan de hersenen en organen zoals lever en nieren. Dus als uw hond een aanval heeft die langer duurt dan 5 minuten of als de hond meerdere aanvallen per dag doormaakt, bel dan meteen uw dierenarts.

Wanneer moet ik de dierenarts waarschuwen?

Waarschuw meteen uw dierenarts wanneer:

  • Uw hond zijn/haar eerste aanval doormaakt
  • Uw hond een aanval heeft die langer dan 5 minuten duurt
  • Uw hond meerdere aanvallen achter elkaar in een korte periode doormaakt
  • U zich ernstig zorgen maakt

Neem contact op met uw dierenarts voor een normale afspraak wanneer:

  • Het tijd is voor een controle met betrekking tot epilepsie
  • U zich zorgen maakt over het feit dat de aanvallen erger worden, u zich zorgen maakt over het effect van de behandeling of wanneer u vragen heeft over hoe met de epilepsie bij uw hond om te gaan