Leven met epilepsie bij de hond20 January 2016
DIAGNOSE

Honden die lijden aan primaire epilepsie ogen gezond en gedragen zich normaal in de periodes tussen de aanvallen. Als uw dierenarts uw hond op dat moment onderzoekt, zal hij/zij hoogstwaarschijnlijk niets vinden.

Daarom is de informatie die u uw dierenarts geeft heel belangrijk. Een video-opname van uw hond tijdens een aanval, of een dagboek waarin u de aanvallen bijhoudt, kunnen uw dierenarts helpen (Zie ‘Praktische hulpmiddelen’ voor meer informatie).

DIAGNOSE VAN PRIMAIRE EPILEPSIE

De diagnose ‘primaire epilepsie’ wordt meestal gesteld door andere mogelijke oorzaken van de aanvallen uit te sluiten.

Na een lichamelijk onderzoek kan uw dierenarts aanvullende onderzoeken voorstellen om de gezondheidsstatus van uw hond goed in kaart te brengen. Een bloedonderzoek wordt dan ook vaak uitgevoerd. Hiermee kan de dierenarts bepalen of de lever- en nierfuncties normaal zijn en of er geen tekenen zijn van een te lage bloedsuikerspiegel of infecties. Het bloedonderzoek levert ook informatie op over enkele basiswaarden die nuttig kunnen zijn als er wordt gestart met een medicinale behandeling.

Andere onderzoeken die uw dierenarts kan adviseren zijn: een CT- of een MRI-scan van de hersenen, afname van spinale vloeistof waarbij de vloeistof rond de hersenen en het ruggemerg wordt onderzocht, of een EEG waarbij de hersenactiviteit wordt gemeten.

OVERLEG MET UW DIERENARTS

Het is heel onwaarschijnlijk dat uw hond een epileptische aanval krijgt waar uw dierenarts bij is. Daarom is het belangrijk dat u de aanval tot in detail kunt beschrijven. Voor uw dierenarts kan het zeer nuttig zijn dat u nauwkeurig een epilepsiedagboek bijhoudt (Zie ‘Praktische hulpmiddelen’ voor meer informatie).

Uw dierenarts wil het volgende weten:

  • Hoe lang duurt de aanval of de aanvallen?
  • Op welk moment van de dag vinden de aanvallen plaats?
  • Hoe gedraagt uw hond zich vóór en na de aanval?
  • Details van de aanval zelf. Het maken van een video-opname met bijvoorbeeld een smartphone kan erg nuttig zijn.

Zie ‘Praktische hulpmiddelen’ voor meer informatie

FEIT

Honden met primaire epilepsie hebben vaak normale bloedwaarden.